sreda, 4. september 2019

Dva svetova v neposredni bližini - Zelenortski otoki (2013)


O tem, kako blizu v prostoru sta si lahko popolni časovni nasprotji.
Potem pa še filmček o deželi mulatjer.


Po neverjetno speljani mulatjeri, vklesani v skorajda navpično steno, sva se spustila v zgornji del slikovite doline Riberia de Paul. Do zgornjih vasi je speljana cesta, zato je bilo konec romantičnega pohajkovanja po mojstrsko speljani mulatjeri – danes se domačini pač raje peljejo z aluguerji (kolektivnimi taksiji), kot pa da bi hodili peš. Ker nama je bil dveurni zgornji del sestopa vendarle premalo, sva želela še naprej počasi doživeti to čarobno dolino. Z upadajočo višino je bilo vedno več zelenja, okoli naju so se bohotili pisani cvetovi, pohajkovanje skozi gorske vasice pa so itak eden od največjih čarov popotovanj.
Dober kilometer sva zdržala po asfaltu, ko se je na desni pokazala solidna steza, ki je vodila v dno doline do potoka in na drugi strani nekam naprej. »Pojdiva tu, saj to je verjetno tista pot, ki se nama zdi, da je vrisana na zemljevidu in ki po drugi strani doline pripelje dol do morja. Bova že nekako našla prehode, bolje bo že, kot pa hoditi po asfaltu in to še dlje naokoli!« sva se hitro strinjala in jo mahnila dol. V nekaj minutah sva bila pri skromnem potočku, kjer so bili vsi okoliški grmovi zasedeni s sušečim se perilom. Toda na drugi strani je potka temeljito usahnila. Nič več ni bila dobro shojena skoraj mulatjera, pač pa se je v drugi breg razcepilo več ožjih stezic. Vklopila sva najine navigacijske nosove in hitro presodila v katero stran nama je iti. Hodila sva skozi gost gozd, nič več ni bilo videti kot da sva v urbani pokrajini med vasmi, kot je to bilo le malo višje v dolini.
Čez deset minut sva pred sabo zagledala kamnite stavbe, ki so bile sprva videti kot zapuščene ruševine. Ko sva se približala, sva spoznala, da je to bivališče očitno zelo revnih prebivalcev. Pred vrati skromne hišice, kjer si se moral skloniti, če bi hotel vstopiti, sva ustrašila gospodinjo, ki je očitno na kamniti ograji brisala pravkar oprano posodo. Videti je bila skrajno presenečena kaj počneta dva tujca, obložena z velikima nahrbtnikoma, v tem odmaknjenem kotu doline v tej njeni revščini. Ker ne znava kreolsko, se nismo mogli kaj dosti pogovarjati, le z rokami nama je dala vedeti, da naj kar nadaljujeva v najini smeri. Kar prav ji je bilo, da sva hitro nadaljevala in jo zapustila njeno skromno bivališče.
Stezica je izginila, znašla pa sva se ob ozkem vodnem kanalu in napredovala po njem. Očitno je bilo, da zelo redko kdo hodi po tej poti, saj sva se morala kar naprej prebijati skozi bujno zelenje. Šlo je počasi, upala pa sva, da se slej ko prej prebijeva do naslednjega zaselka, odkoder bo potem spet bolje shojeno. In res, že čez nekaj sto metrov sva zaslišala glasno glasbo in glasen lajež. Domači kuža je prizadevno čuval lepo pobarvano in urejeno hišo, iz katere so zveneli zvoki. Ko laježa le ni hotelo biti konec, je ven prišel tudi domačin – postaven mladenič s prižganim prenosnim računalnikom v roki. Očitno sva ga zmotila pri deskanju po spletu ali kakem drugem sodobnem početju.
Kakšno nasprotje! Le nekaj sto metrov prej sva bila v skrajno revnem kotičku, kjer naju je bilo sram, da prihajava iz nekega drugega, bogatega sveta. Tu pa sva iz tropskega zelenja prišla do »izpostave« tega našega sodobnega sveta. Tam so naju obdajale črne misli o krivični razporeditvi bogastva in o kruti usodi, ki nekatere sili v težko življenje, tu pa sva se lahko prepustila razmišljanjem o tem, kako naša sodobna družba nezadržno prodira v prav vse kotičke, tudi sem, v samotni zaselek odmaknjene doline na majhnem otoku Santo Antao nekje sredi Atlantika v državi, za katero verjetno več kot pol ljudi sploh ne ve – Zelenortskih otokih.

Dežela mulatjer

Na Zelenortskih otokih naju je najbolj navdušil otok Santo Antao. Po njem so speljane neverjetne mulatjere. Oglejte si video predstavitev, ki sva jo pripravila iz fotografij, nastalih med štiridnevnim pohodom po njih.



Ni komentarjev:

Objavite komentar